Državnik na partijskom zadatku! Konaković ‘ruši’ veze Novog Pazara i Sarajeva

Nakon razgovora sa državnim rukovodstvom Srbije ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković posjetio je Sandžak.

Foto: SPP

U posljednjih nekoliko dana, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izazvao je lavinu kritika zbog svojih nepromišljenih poteza u odnosu na bošnjačke predstavnike u Sandžaku.

“Konaković se nije udostojio da posjeti Gradsku upravu u Novom Pazaru”, saopćila je Sandžačka demokratska partija (SDP) čiji je osnivač dugogodišnji ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić.

Ova stranka je navela da je Konaković zakazao a potom na “volšeban” način otkazao susrete sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem i ministrom turizma i omladine u Vladi Srbije Huseinom Memićem.

“Razgovori sa Memićem i gradonačelnikom Biševcem već su bili zakazani, a onda na volšeban način otkazani, bez ikakvog objašnjenja”, navodi se u saopćenju Sandžačke demokratske partije (SDP).

“Ovaj postupak neprimeren je, nediplomatski i nemoralan prema bošnjačkom narodu ove zemlje”, navodi Sandžačka demokratska partija(SDP) izražavajući “najoštriji protest protiv Konakovićeve odluke da zaobiđe legitimne predstavnike bošnjačkog naroda”.

Konaković je, kako je saopštila Sandžačka demokratska partija (SDP), tokom svoje posjete Novom Pazaru “zaobišao legitimne predstavike Bošnjaka”

“Ne treba nepromišljeno, kratkovidno, rušiti specijalne veze koje postoje na relaciji Novi Pazar – Sarajevo,” napisao je, između ostalog, Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative Forum 10, prenosi “Stav”.

Kladničanin smatra da državnici iz BiH, posebno bošnjački, koji dolaze zvanično u Novi Pazar trebaju imati agendu okupljanja, nikako fragmentiranja.

“Ovo je nevjerovatan diplomatski skandal, koji nanosi štetu i izlazi iz okvira teza koje ministar Konaković iznosi u medijima o potrebi podrške i stvaranja jedinstva u bošnjačkom narodu. Političkim akterima iz Novog Pazara važna je zvanična državna podrška od bošnjačkih predstavnika iz Bosne i Hercegovine, bez obzira ko ih personifikuje u datom momentu. Postupci koji unose klice nepoželjnosti nisu prihvatljive i još manje dobrodošle!”, napisao je Kladničanin.

Tokom protekle posjete Novom Pazaru ministar vanjskih poslova BiH sastao se uglavnom sa funkcionerima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i posjetio institucije koje isključivo predvode predstavnici ove stranke. 

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *