Vučić i Kurti nemaju kud, na stolu je prijedlog “uzmi ili ostavi”

Ako Kurti i Vučić ne prihvate sporazum, Kosovo će ostati bez ekonomske pomoći, a Srbija potonuti dublje u izolaciju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti danas bi u Bruxellesu trebali prihvatiti “Evropski prijedlog osnovnog sporazuma” o normalizaciji odnosa dviju država.

Na osnovi svega što smo čuli zadnjih nekoliko dana, oni nemaju kud, doista su stjerani u ćošak i gotovo da postaje nemoguć scenarij prema kojem bi se njihov sastanak u Bruxellesu danas završio neuspjehom. Neuspjeh bi bilo sve osim prihvatanja sporazuma o kojem se, kako su nas uvjeravali i EU i američki diplomati, ne može više pregovarati nego se mora usvojiti. Previše su EU i SAD uložili i napora i ugleda u izradi ovog prijedloga da bi mogli tek tako stranama pružiti priliku da ga odbiju, piše Jutarnji list.

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) zajedno sa evropskim specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom će počev od 15 sati obaviti odvojene susrete sa delegacijama.

Planirano je da prvi susret bude sa prištinskom stranom, a potom i beogradskom.

Očekuje se da zajednički sastanak počne posle 17 sati. Očekuje se da sastanak traje do kasnih sati.

“Što duže traje sastanak, to su veće šanse da se uspješno završi”, rekao je jedan neimonovani zvaničnik EU, upućen u proces.

Evropski zvaničnici, uključeni u organizovanje susreta  su u više navrata potvrdili da tekst evropskog plana neće biti predmet rasprave.

Rasprava će, prema njima, biti fokusirana na takozvani aneks plana, koji predviđa konkretne vremenske okvire i način primjene svih deset tačaka evropskog plana.

Jedan vioski zvaničnik EU je ocjenio da je plan “uzmi ili ostavi” i neće se dozvoliti nijedna izmjena teksta. Ono oko čega je EU fleksibilna, kaže se u Briselu, jesu modaliteti oko vremena i načina primjene odredbi iz glavnog dokumenta, piše Radio Slobodna Evropa

Ovaj medij navodi da EU ima ambicioznu agendu u slučaju da se plan odobri.

Kako je više EU zvaničnika potvrdilo, planira se da se svaka tačka iz plana primjeni u roku od nekoliko mjeseci.

Takođe će postojati mehanizam koji će pratiti sprovođenje i kojim će predsjedavati EU.

Francusko-njemački plan kojeg podržava i SAD za sada nije dostupan javnosti. Strane su ga dobile u jesen prošle godine.

Evropski zvaničnici su najavili da će ga objaviti ako strane potvrde da ga prihvataju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *