RSE: Strane su izrazile spremnost da nastave, oglasili se Vučić i Kurti

Današnji susret Vučića i Kurtija sa Boreljom i Lajčakom u Briselu najavljivan je kao najvažniji trenutak u procesu normalizacije odnosa u poslednjih deset godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa

“Predsednik Srbije Vučić i premijer Kosova Kurti saglasili su se danas da nema potrebe za daljim razgovorima o predlogu Evropske unije, odnosno ‘Sporazumu o putu normalizacije između Kosova i Srbije’. Strane su izrazile spremnost da nastave sa implementacijom Sporazuma”, saopšteno je iz kabineta visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja (Josep Borrell), nakon zajedničkog sastanka sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Briselu.

Kako se dodaje, potrebni su dalji pregovori kako bi se utvrdili specifični modaliteti implementacije odredbi, a Borelj će sazvati još jedan sastanak dvojice lidera tokom marta sa ciljem da se finaliziraju razgovori o Aneksu implementacije, koji će voditi fazu implementacije Sporazuma.

EU je podsetila obe strane na njihovu obavezu da sprovode sve prethodne sporazume o dijalogu, koji ostaju važeći i obavezujući, a u međuvremenu, kako se navodi – specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak će posetiti Kosovo i Srbiju kako bi nastavio sa današnjim razgovorima i pripremio se za sledeći sastanak na visokom nivou.

Obe strane su se složile da se uzdrže od bilo kakvih nekoordiniranih akcija koje bi mogle dovesti do obnavljanja tenzija na terenu i poremetiti ove pregovore, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u ponedeljak u Briselu imao “težak sastanak” sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem. “Verujem da ćemo imati mnogo sastanaka u narednom periodu”, kazao je. “Koliko sam razumeo, 18. (marta) moraćemo da se sastanemo na teritoriji Severne Makedonije. Tada će (šef spoljne politike Evropske unije Žozep) Borelj posetiti region”, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio nadu da je moguće da se postignu neki kompromisi i da se radi na implementaciji postojećih dogovora. “Ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je davno potpisano”, naveo je Vučić u izjavi novinarima.

“Ja sam insistirao na ZSO (Zajednica opština sa srpskom većinom), kao i evropski predstavnici. Kurti nije bio spreman da to prihvati sada. Videćemo da li će u budućnosti”, rekao je Vučić.
Na pitanje novinara da li je Srbija spremna da prizna Kosovo, Vučić je odgovorio da je Srbija u Ujedinjenim nacijama, a da Kosovo nije.

“Mi smo uvek poštovali Povelju UN i naš Ustav, a po njemu je Kosovo i Metohija deo Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da EU očekuje izveštaj da li su Beograd i Priština nešto postigli do 23. i 24. marta kada se održava Evropski savet.

“I u skladu sa tim će se odnositi prema evropskim integracijama i jednih i drugih”, dodao je Vučić.

On je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na sastanak “sa idejom da se nešto potpisuje”, ali je naveo da se o tome nije razgovaralo.

Kurti: Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše

Premijer Kosova Aljbin Kurti je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem evropskog predloga za normalizaciju odnosa dve zemlje.

“To je bila potvrda da je evropski predlog prihvatljiv i nepromenljiv. Napredak će se odnositi na plan implementacije. Na dobrom smo putu i u pravcu normalizacije odnosa. To je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti“, rekao je Kurti.

“Nisam potpisao jer druga strana nije bila spremna da potpiše. Mislim da je šteta što večeras nije potpisano, pošto smo se dogovorili”, dodao je on.

Upitan da li je saglasan sa sprovođenjem sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da je o ovom pitanju ranije govorio.

“To je član 10, to je poslednja rečenica praktično poslednjeg člana i ja sam do sada dao odgovor na to”, rekao je on.

Podsećamo, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da se formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može razmatrati uz nekoliko uslova – između ostalih, ono “mora da bude u skladu sa Ustavom i zakonima koji su na snazi u Republika Kosovo” i da ne bude monoetnička.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *