Ljajić: Treba podržati naš pregovarački tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem

Ljajić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je “jedino izvjesno da će se ti razgovori nastaviti

Foto: Arhiva/YT

Rasim Ljajić, predsjednik SDPS-a, izjavio je da proces normalizacije Kosova i Srbije bit će dug i zahtjevan, te da se radi o politički osjetljivim temama. Zajednica srpskih opština (ZSO) i njene nadležnosti, kao i plan implementacije, predstavljaju teškoće u postizanju kompromisa između Prištine i Beograda. Prema Ljajićevim riječima, umjesto busanja u junačke grudi ili lamentiranja o nečemu što se nije dogodilo, trebalo bi podržati pregovarački tim na čelu sa Aleksandrom Vučićem u potrazi za obostrano prihvatljivim rješenjima

Ljajić je u izjavi za agenciju Beta rekao da je “jedino izvjesno da će se ti razgovori nastaviti i da će se sada voditi oko plana implementacije, što će takođe biti zahtjevan i nimalo lak posao za pregovarače”.

“Iako, na prvi pogled, to izgleda da je više tehničko nego političko pitanje, radi se o čitavom nizu stvari koje su ‘par excellence’ politički osjetljive teme. Jedna od njih je i ona o Zajednici srpskih opština (ZSO) i njenim nadležnostima. Nisam veliki optimista da će se brzo o tome postići neki kompromis. Sve što ponudi Priština, za Beograd će biti malo, a sve što Beograd traži kao nadležnosti za ZSO, za Prištinu će biti mnogo. Teško će biti u nekim zadatim rokovima pronaći mjeru tih nadležnosti koja bi odgovarala objema stranama”, rekao je Ljajić.

Dodao je da bi zato, “umjesto busanja u junačke grudi ili lamentiranja zbog nečega što se nije ni dogodilo, trebalo podržati naš pregovarački tim na čelu sa (predsjednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem i nastavak dijaloga u cilju traženja obostrano prihvatljivih rješenja”.

“Ovo je ipak proces, koji će izvjesno trajati, i on nema alternativu. Najgora stvar koja bi mogla da se dogodi je da ovi pregovori propadnu i da za njihov neuspjeh bude okrivljena Srbija. Toga smo se nagledali u prošlosti, a mogli smo i da se suočimo sa katastrofalnim posljedicama takvih hazarderskih poteza i odluka”, zaključio je Ljajić.

Izvor: Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *