Ko je čestitao Dan nezavisnosti BiH? Bošnjaci ministri u Vladi Srbije nisu!

Ministri u Vladi Srbije Memić i Đerlek 1. mart-Dan nezavisnosti BiH su uglavnom prešutjeli, isto kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić, te ostali zvaničnici ‘srpskih’ vlasti.

Prije dva dana je širom Bosne i Hercegovine obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti. Ovaj blagdan građanima BiH čestitale su sve tri stranke koje okupljaju Bošnjake u Sandžaku. Najveću pažnju izvazvala je čestitka koju je u ime SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

SDA Sandžaka svake godine, moglo bi se reći tradicionalno, upućuje čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH svim članovima Predsjedništva. Ove godine ta čestitka je naljutila Željku Cvijenović koja trenutno predsjedava  Predsjedništvom.

“Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma! Uzgred rečeno, BiH nema zakon o praznicima, a jedino što se zajednički obilježava su Nova godina i Prvi maj”, rekla je Cvijanović.

“U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 1. mart – Dan nezavisnosti BiH”, napisao je između ostalog Ugljanin uz “srdačan pozdrav”

U posebnoj čestitki koju je Ugljanin uputio bošnjačkom članu Predsjedništva BiH dr. Denisu Bećiroviću pored ostalog stoji:

“Bošnjaci su autohton narod u Sandžaku i dio su jedinstvenog bošnjačkog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u BiH. U tom smislu očekujemo od Vas kao bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da u bilateralnim odnosima sa Srbijom i drugim susjednim državama na Balkanu stanete u zaštitu vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka. Takva BiH će biti poželjan faktor sigurnosti i saradnje na Balkanu”.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačka demokratska partija (SDP) čestitale saopćenjima

Za razliku od SDA Sandžaka koja je čestitku građanima BiH uputila slanjem čestitki članovima predsjedništva, ali i saopćenjem Stranka pravde i pomirenja (SPP) i Sandžačka demokratska partija (SDP) odlučile se samo za javno oglašavanje.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze se osiguraju uslovi za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve,” navodi se u čestitki koju je u ime SPP-a uputio Usame Zukorlić.

“Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine, čestitam vam 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine,”napisao je Zukorlić.

Pored toga Zukorlić je prisustvovao svečanom prijemu na skupu koji je u Sarajevu organizovao Svjetski bošnjački kongres (SBK). Za sobom je poveo i ministara za ravnomjerni regionalni razvoj u Vladi Srbije Edina Đerleka.

Prvi mart, Dan nezavisnosti svim građanima Bosne i Hercegovine čestitali su iz Sandžačke demokratske partije (SDP).

“Ovo je dan u kojem je volja naroda Bosne i Hercegovine preovladala, a demokratija postala temelj na kojem je Bosna i Hercegovina stekla svoju nezavisnost. Nadamo se da će se odoljeti svim iskušenjima koja se danas nalaze pred Bosnom i Hercegovinom, te da će ova država istrajati na svom putu demokratije i evropskih integracija. Vjerujemo da će bolji odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine u budućnosti doprinijeti ukupnoj regionalnoj stabilnosti. Bosno i Hercegovino, sretan ti Dan nezavisnotsti”, stoji u čestitki SDP.

Foto : SPP

Ministri u Vladi Srbije Memić i Đerlek 1. mart-Dan nezavisnosti BiH su uglavnom prešutjeli, isto kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić te ostali zvaničnici ‘srpskih’ vlasti.

Ministar turizma i omladine u Vladi Srbije 1. mart, kako se vidi na njegovom facebook nalogu, proveo je na sastanku “sa regionalnim predstavnicima kompanije Buking”, a pohvalio se i podrškom koju je dobio u “borbi za djecu dijabetičare”.

Dok je Memić radio njegov kolega Edin Đerlek je pravio društvo svom stranačkom lideru na svečanosti u Sarajevu, te tim povodom objavio i zajedničku fotografiju. Istini za volju dosta i toliko, možda je “u šutnji mudrost” ili “slika sve govori”. Mašala!

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *