Hrvati u Srbiji uznemireni zbog filma “Oluja” u školama, traže da se film ne prikazuje

Demokratska zajednica Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatsko narodno vijeće (HNV) izrazili su u petak bojazan da će hrvatski učenici u Srbiji biti izloženi djelima mržnje ako se srpski film “Oluja” prikazuje u školama koje pohađaju

Foto: Prizor iz filma Oluja

DSHV i HNV zatražili su da se film o masovnom odlasku srpskog stanovništva sa hrvatskih teritorija 1995. godine ne prikazuje u školama sa nastavom na hrvatskom jeziku i mjestima gdje živi veći dio Hrvata. Prethodno prikazivanje filma preporučilo je Ministarstvo prosvjete.

Ministarstvo Srbije preporučilo je školama prikazivanje tog igranog filma, navodeći da je njegova tema “tragična sudbina srpskog stanovništva prognanog 1995. godine tokom hrvatske vojne operacije Oluja, sa područja Dalmacije, Like, Banije, Korduna, gdje je vijekovima živio“, te da ima obrazovnu i vaspitnu funkciju.

„Dopuštajući pluralitet perspektiva ocjenjivanja povijesnih događaja i uvažavajući značaj filmske umjetnosti u obrazovnom procesu, ističemo činjenicu da prikazivanje filma „Oluja“ može snažno utjecati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima. ”, objavio je DSHV na Twitteru.

Prema njihovoj ocjeni, to može povećati negativna osjećanja prema Hrvatima i pojačati netoleranciju među adolescentima u Srbiji.

“Negativno obilježeno, jer se takva slika stvara u filmu, mladi Hrvati će, opravdano strahujemo, biti dodatno dovedeni u deprivilegirani položaj”, navode iz stranke hrvatske manjine.

Izražavajući bojazan da će osmaci i srednjoškolci hrvatske zajednice biti izloženi djelima mržnje, DSHV je naveo da očekuje “da se ovaj film ne prikazuje u školama u Srbiji u kojima se nastava izvodi, između ostalih, u hrvatskom jeziku i u mjestima gdje živi veći dio Hrvata“.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić najavila je da su izuzetno neprijatno iznenađeni pismom koje je stiglo u škole, u trenutku kada su odnosi Srbije i Hrvatske počeli da se odmrzavaju.

“Odmah po saznanju za preporuku školama, preduzeli smo korake da diplomatskim putem riješimo situaciju, te smo u tom smislu imali i sastanak sa ministrom prosvjete gdje smo izrazili veliku zabrinutost i očekivanje da se ovaj slučaj riješi”, – navodi se u saopštenju.

Nakon razgovora sa ministrom i njegovim timom, dobili smo uvjeravanja da će se poduzeti konkretni koraci, te da se film neće prikazivati ​​u školama u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, dodala je Vojnić.

Jasna Vojnić je rekla da će HNV nastaviti raditi na preispitivanju cjelokupne preporuke, “kako bi se spriječila afirmacija nasilja, holistički pristupilo povijesnim događajima i vratilo se na put izgradnje dobrih bilateralnih odnosa dviju zemalja”.

Ministarstvo prosvete Srbije preporučilo je prikazivanje filma “Oluja” osmacima i srednjoškolcima, pozivajući se na mišljenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije, koji smatra da film karakteriše “realizam, uvjerljivost i odsustvo patetike u prikazu događaja, kao i odlična gluma glavnih protagonista.”

Igrani film “Oluja” reditelja Miloša Radunovića počeo je da se prikazuje u bioskopima u januaru ove godine i javnosti je predstavljen kao “srpski ratni film”.

U obrazloženju producentske kuće “Omega Production” iz Beograda, dodaje se da “do sada u srpskoj kinematografiji nije bilo mnogo radova posvećenih istorijskim događajima iz vremena raspada jugoslovenske države, te da koliko dugometražni film ‘Oluja’ ima poseban značaj”.

Izvor: Jutarnji list

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *