Ministar Ružić vrijeđa Bošnjake, ošto reagovala SDA Sandžaka

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje uvredljivu izjavu ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Branka Ružića

Povodom informacije za medije Ministarstva prosvjete Srbije, nakon sastanka srbijanskog ministra Branka Ružića sa predsjednicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji, u kojoj ministar Ružić, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“, oglasila se Stranka demokratske akcije Sandžaka.

SDA Sandžaka najoštrije osuđuje uvredljivu izjavu ministra prosvjete u Vladi Republike Srbije Branka Ružića, koji po ko zna koji put, bosanski maternji jezik naziva „bošnjačkim“ – navode iz SDA Sandžaka.
Dodaju da ovaj postupak ministra Ružića predstavlja kontinuitet velikosprske politike.

Ministarstvo prosvjete u Republici Srbiji upotrebom naziva „ bošnjački jezik“ nastavlja da negira bosanski maternji jezik, i na ovaj veoma drzak i grub način vrijeđa Bošnjake u Republici Srbiji. Podsjećamo ministra Ružića, da u Zakonu o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima jasno stoji da „ u skladu sa članom 2. stav 2. Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, Srbija prihvata da su u Republici Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, romski, rumunski, rusinski, mađarski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik. U skladu sa tim, tražimo hitno izvinjenje ministra prosvjete Branka Ružića svim Bošnjacima u Srbiji i ispravku informacije za medije koja je objavljenja na sajtu Vlade Republike Srbije – poručili su iz SDA Sandžaka u saopćenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *