Vlasi: Vučić je učinio neočekivane ustupke koji su iznenadili i predstavnike međunarodne zajednice

Ovaj dijalog nije za rješavanje problema Kosova, kako od početka govore u Srbiji, jer je to pitanje definitivno i bespovratno riješeno

Vlasi ističe da će najviše spoticanja biti kad se dođe do konkretnih stvari

Cijenim da je sadržaj evropskog prijedloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije dobar jer predstavlja debelu liniju iza koje nema nazad, smatra advokat i političar sa Kosova Azem Vlasi.

Deset godina se, kako ističe, vode pregovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova sa malim rezultatima, i samo s dizanjem tenzija.

“Posrednici, EU i SAD, su rekli da je dosta i da sada treba da se ide ka konačnoj normalizaciji odnosa. U osnovi, po sadržaju, formi i termniologiji, to je jedan međudržavni sporazum. Žozep Borelj je odmah po završetku susreta rekao da su obje strane prihvatile prijedlog i da je sada pred njima agenda za realizaciju tačaka sporazuma”, kazao je Vlasi.

Vlasi ističe da će najviše spoticanja biti kad se dođe do konkretnih stvari.

“To oko zajednice opština sa srpskom većinom, a onda i oko formalnog međusobnog priznanja, ali će se i to prevazići. Ovaj dijalog nije za rješavanje problema Kosova, kako od početka govore u Srbiji, jer je to pitanje definitivno i bespovratno rešeno-Kosovo je država priznata od 105 zemlja od kojih su 22 članice EU, i Savet bezbednosti je upoznat sa tim, on je samo nadležnost za pitanje o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prebacio na Brisel”, upozorava Vlasi.

Dodaje da u Srbiji svjesno obmanjuju javnost pričom o rezoluciji i naglašava da će sada agendom početi realizacija primjene tačaka tog sporazuma o normalizaciji odnosa.

“Nadam se da će ovim sporazumom biti stavljena tačka na beskorisno ponavljanje dosadašnje retorike u Srbiji da je Kosovo južna srpska pokrajina, da je to unutrašnje pitanje Srbije i da je lažna država. Od takve retorike Srbija nema nikakve koristi osim što sebe dovodi u izolaciju od demokratske javnosti, a i Srbi sa Kosova će se prijatnije osjećati ako sporazum bude primijenjen nego u ovako nategnutoj situaciji, zaključio je Vlasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *