Radulović: Sporazum sa Kosovom je lijek za Srbiju od mamurluka i zablude

Sporazum je priznavanje egzistencije Kosova kao realnog međunarodnog subjekta sa kojim će Srbija ostvarivati potpuno ravnopravnu komunikaciju

Sporazum nije nešto što će Srbija lagano progutati, ali će definitivno morati da ga prihvati kao lijek za triježnjenje od decenijskog, pa i vjekovnog, mamurluka i zablude, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Srbija, kako ističe, decenijama nije dobro upravljala Kosovom i time su se stekli uslovi da ljudi koji žive tamo sami odluče o svojoj sudbini.

“Sporazum je došao kao posljedica namjere evropskih partnera, EU i SAD, da najzad u najvećoj mogućoj mjeri smanje uticaj Rusije na Balkanu. To znači da je Kosovo jedna od najvećih ulaznih tačaka za ruski uticaj, i to preko Srbije, jer je Kosovo zamrznuti konflikt”, objašnjava Radulović.

Preko te ideološke i političke platforme, kako ističe, Rusija je širila svoj uticaj prema drugim regionalnim državama, pa i Crnoj Gori.

“Taj uticaj je Ruskoj federaciji dao prostor za razne političke manipulacije, političke kalkulacije i uvijek bio uzrokom manjih ili većih destabilizacija u regionu”, naglašava Radulović.

Dodaje da Zapad nema više strpljenja za takve igre i da je situacija u Ukrajini dobro svima otvorila oči.

“Sve one vrste ustupaka koje su radli srpskoj političkoj eliti svih ovih decenija polako nestaju, i iako sadašnja srpska vlast održava jednu vrstu uticaja u dobrom dijelu zapadne javnosti, taj uticaj je sada sklonjem u stranu. Njihovom strpljenju je kraj, Vučić će sada morati da počne da ispunjava ono što je obećao prije nego što je došao na vlast, a to je pitanje rješavanja Kosova. Ovaj sporazum znači međusobno priznavanje Srbije i Kosova, odnosno priznavanje egzistencije Kosova kao realnog međunarodnog subjekta sa kojim će Srbija ostvarivati potpuno ravnopravnu komunikaciju”, kazao je Radulović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *