Orban oduševio Putina: Osnovati novi NATO, samo treba izbaciti jednu članicu

Mađarski premijer, jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Evropi

Članice Evropske unije treba da osnuju sopstveni odbrambeni oružani savez, bez SAD, poručio je mađarski premijer Viktor Orban švajcarskom Die Weltwocheu, jer prema njegovim rečima, SAD „gledaju svoje interese kada je u pitanju rešavanje međunarodne bezbednosti politika”. Svi ruski mediji su oduševljeno prenijeli Orbanov prijedlog kao zahtjev za “evropskim NATO-om bez SAD”.

– Moramo biti u stanju da se odbranimo, Evropo. Rješenje bi bilo uspostavljanje evropskog NATO-a. To sam predložio još 2012. godine – rekao je Orban i dodao da SAD i EU “plaću različite cijene za ratni sukob” i da “poslednju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Evropljani”.

Mađarski premijer, jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Evropi, rekao je da su se “rusko-ukrajinski odnosi zakomplikovali još 2014. godine”, a tada su političari u EU imali “političku težinu i učestvovali u donošenju odluka”. Ali sada su se, prema Orbanu, stvari preokrenule čak i nakon početka rata – Evropa je napustila debatu.

Nadalje, Orban smatra da Zapadu danas nedostaje “volja za rješavanjem situacije u Ukrajini” i da je Mađarska za ukidanje sankcija Rusiji i za mir, iako ne precizira kako to vidi i šta predlaže ovo i da li to znači da se, na primjer, , zalaže za povlačenje ruske vojske sa svih okupiranih ukrajinskih teritorija, uključujući i one koje je anektirala.

Prema Orbanu, Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svijet i mnoge nacije – Arapi, Brazilci, Indijci, Kinezi, Turci – žele da se sukob u Ukrajini okonča što je prije moguće. Podsjetimo, svojevremeno je francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio o “evropskoj vojsci”, ali je i on odustao od te ideje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *