Paljenjem baklji na Kosovu završena trodnevna manifestacija “Epopeja OVK-a”

“Epopeja OVK” je manifestacija koja se na Kosovu tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta, u znak sjećanja na komandanta Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. godine ubijeni u napadu srpskih specijalnih policijskih jedinica

Trodnevna manifestacija povodom 25. godišnjice “Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova“ završena je paljenjem baklji, tačno u 18 časova, u svim kosovskim regionima, kao i na Trgu “Skenderbeg“ u centru glavnog grada, javlja Anadolija.

Baklje su zapalili gradonačelnik Prištine Perparim Rama i predstavnici veterana OVK-a i porodica palih boraca u opštini Priština.

Rama je u izjavi medijima kazao da su baklje zapaljene u znak časti prema porodici Jashari, kao i prema svima onima koji su dali živote za slobodu Kosova.

“Da se pamti zauvijek i da učimo i nove generacije, da naša djeca znaju istorijat kako je osvojena sloboda. Sloboda je krvlju osvojena i sada treba da radimo što više na podizanju obrazovanja, da ojačamo i da ne dozvolimo da se u budućnosti dogode ovakve stvari našem narodu i da čuvamo mir”, kazao je Rama.

Na obližnjoj zgradi emitovani su video snimci porodice Jashari iz njihove kući u Prekazu. Ovo je druga godina kako opština Priština obilježava “Epopeju OVK-a” paljenjem baklji.

“Epopeja OVK” je manifestacija koja se na Kosovu tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta, u znak sjećanja na komandanta Adema Jasharija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. godine ubijeni u napadu srpskih specijalnih policijskih jedinica.

“Danas i zauvijek odajemo počast hrabrosti, odlučnosti i požrtvovnosti legendarnog zapovjednika Adema Jasharija i obitelji Jashari, kćerima i sinovima OVK, i svima onima koji su se žrtvovali da bi ostvarili naš vijekovni san o slobodi i državnosti,” napisala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.
Predsjednica Kosova odlikovala je brata Adema Jasharija, Rifata Jasharija “Medaljom slobode”.

http://

Izvor: Anadolija/TT Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *