SPP traži od Ugljanina da pusti suzu za ‘pokojnika’ i proglasi Dan žalosti u Tutinu

Pregovori između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) oko formiranja nove većine u Tutinu

Pregovori između SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja o formiranju nove skupštinske većine u Tutinu u završnoj su fazi. Predstavnici ove dvije stranke koje su prilikom formiranja većine u aktuelnom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća dogovorile i ‘stratešku saradnju’ u svim opštinama Sandžaka konačnu odluku trebalo bi da donesu do 22. marta. Tada se očekuje i najavljeno održavanje sjednice Skupštine opštine Tutin, ali i objelodanjivanje koalicionog dogovora.

I pored toga što je bila zakazana (6. marta) sjednica Skupštine opštine Tutin je odložena.

Predsjednik lokalnog odbora SDA Sandžaka u Tutinu Kenan Hot je, najavljujući odlaganje, istakao da su nakon izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće SDA Sandžaka i SPP potpisale strateški sporazum zasnovan na rješavanju gorućih pitanja Bošnjaka u Srbiji.

“Shodno tome formirano je Bošnjačko nacionalno vijeće i jedna od tačaka iz tog sporazuma tiče se formiranja stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama. Timovi SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja rade na implementaciji tog sporazuma”, kazao je Hot.

Naglasio je da pregovori dveju stranaka intezivno traju, da su u poodmakloj fazi u opštinama Tutin i Sjenica, te da se radi na strateškom dokumentu za saradnju na nivou Grada Novog Pazara.

“Zbog toga sjednica Skupštine opštine Tutin, koja je zakazana za sutra, odlaže se do kraja mjeseca i održaće se u zakonskom roku, gdje ćemo imati konačnu implementaciju sporazuma na nivou Sandžaka”, istakao je Hot.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) ovim povodom se nije oglasila, ali su se u lokalnim medijima pojavile informacije da su pregovori su ‘zapali u ćorsokak’, prije svega, zbog odbijanja lokalnog odbora da prihvati direktivu iz stranačke centrale u Novom Pazaru, ali dijelom i zbog ogromnih apetita pregovaračke strane iz SPP-a koja traži za sebe ključne funkcije u lokalnoj vlasti, što SDA nije spremna da ustupi.

Foto: Facebook/Usame Zukorlić- Odbor SPP u Tutinu

Dogovoren Dan žalosti- ‘retroaktivno’

Prema pouzdanim informacijama, iz krugova koji su bliski pregovaračkim timovima, Stranka pravde i pomirenja (SPP) traži od SDA Sandžaka da u Tutinu proglasi Dan žalosti u znak sjećanja na osnivača ove stranke (rahmetli) Muamera Zukorlića. Naš izvor navodi da je SDA Sandžaka, između ostalog, prihvatila tu tačku sporazuma te da je ‘retroaktivno oplakivanje Zukorlića’ planirano u danima predstojećeg mjeseca Ramazana.

SDA sandžaka koja je imala većinu u Skupštini opštine Tutin, nakon iznenadne smrti Muamera Zukorlića (6.novembra 2021.) odbila je da proglasi Dan žalosti. U Novom Pazaru je tada odlukom Gradskih vlasti za Dan žalosti proglašen 7. novembar 2021. godine, a Sjenica, u kojoj je na vlasti Stranka pravde i pomirenja (SPP), žalila je puna tri dana.

Članovi i simpatizeri SDA Sandžaka i njihov lider Sulejman Ugljanin, općenito građani Tutina, po programu implementacije sporazuma o formiranju nove većine u Tutinu “suzu za pokojnika” moraće da puste već tokom narednih mjeseci.

Kada se formira nova vlast u Tutinu, niko se neće iznenaditi da nova većina po svom rijaliti programu poruči i muziku “za društvo u ćošku”.

Bilo kako bilo – dobra prilika za građane Tutina da se ‘ siti isplaču’.

TT-Tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *