Zaboravljena djeca Sandžaka

Vlasti u Srbiji od 2021. ćute na apel Ujedinjenih nacija koje su pozvale 57 zemalja, a među njima i Srbiju da zbog pogoršanja bezbjednostne i humanitarne situacije vrate svoje državljane iz kampova Al-Hol i Roj.

Molimo Srbiju da ih vrati kući – poručuju majke iz Sandžaka čija su djeca zatočena u kampovima i zatvorima u Siriji.

Oko 30 žena i djece iz Srbije boravi u nehumanim uslovima sirijskih kampova, procjene su nevladinih organizacija, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Prema navodima RSE mnogi koji su svojevoljno ili prevarom odlazili na Bliski istok da se priključe takozvanom “islamskom kalifatu”, žele da se vrate, ali ne mogu bez pomoći vlasti u Srbiji.

Oko 10 hiljada žena i djece boravi u kampovima Al-Hol i Roj, podaci su Ujedinjenih nacija.

Po uslovima života ovi kampovi, prema izvještajima međunarodnih organizacija više liče na logore.

Vlasti u Srbiji od 2021. ćute na apel Ujedinjenih nacija koje su pozvale 57 zemalja, a među njima i Srbiju da zbog pogoršanja bezbjednostne i humanitarne situacije vrate svoje državljane iz kampova Al-Hol i Roj.

Poziv nadležnima da ih vrate kući uputio je i Helsinški odbor za ljudska prava .

Druge zemlje u regioni imaju veći problem od Srbije.

“Povratak državljana Srbije je isključivo stvar političke volje. Sve balkanske zemlje izuzev Srbije vraćale su svoje državljane, ne samo žene i djecu nego i muškarce,” navodi Isabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina je 2019. vratila 25 državljana iz kampova i zatvora, Sjeverna Makedonija je vratila 40 svojih građana a repatrijacija je pokrenuta i u Albaniji.. Kosovo je 2019. godine vratilo više od 100 državljana. U tome su im pomogle SAD, navodi RSE

“Vašinkton je spreman da pomogne i Beogradu,” rekli su za RSE u ambasada SAD u Srbiji.

“Zašto Srbija ne reaguje ništa. Mi živimo ovdje,” rekla je jedna od sagovornica RSE.

“S obzirom da su druge države izvršile potraživanja svojih građana meni ne preostaje ništa drugo osim da mislim to da ta djeca samo zbog svoje vjeroispovjesti i zbog svoje nacionalnosti nisu dovedena u svoju državu kojoj pripadaju,” rekla je jedna od majki čiju ispovjest objavljuje Radio slobodna Evropa.

Tri majke prvi put javno govore o patnji i borbi da svoju djecu vrate kući (POGLEDAJ VIDEO).

http://

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *