Traže pomoć za Sandžak: “Uradi to sada i ne boj se,”poručili Kurtiju

Foto: screenshot

“Uradi to sada i ne boj se”poručio je analitičar i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nedžmetin Spahiu premijeru Kosova Albinu Kurtiju

On je zatražio od Kurtija da izdvoji budžet za Sandžak, kao što je to uradio za Preševsku dolinu.

“Aljbin Kurti je izdvojio 2 miliona evra za Preševsku dolinu. Aljbine, svaka čast ću ti reći onda kada to uradiš za Sandžak. Uradi to sada, ne boj se,” napisao je to Spahiju u svojoj objavi.

Isti zahtjev uputilo je i udrženje “Kosovo za Sandžak”, putem javnog pisma upućenog premijeru Aljbinu Kurtiju, ističući pohvalu Vladi Kosova da iz budžeta Preševskoj dolini bude izdvojeno 2 miliona evra, ali je zatražilo da se u okviru planiranja budžeta za 2022. godinu obezbijedi podrška Novopazarskom sandžaku u iznosu od milion evra.

Razlozi za podršku Sandžaku, kažu u ovom udruženju, su brojni: “Kosovo i Sandžak imaju istu sudbinu, jake krvne veze koje su sačuvane kroz gorku prošlost. Rodbinske veze nas tjeraju da budemo na strani građana Sandžaka koji svoju egzistenciju zasniva na donacijama sezonskih radnika u Zapadnu Evropu, dok postojanje političkog subjektiviteta ovog regiona polaže nadu u Republiku Kosovo.”

“Pored humanih razloga, Kosovo ima strateški interes da podrži Sanndžak u ovim vremenima kada su pred teškim i delikatnim pregovorima sa Srbijom,” navodi se u javnom pismu udruženja “Kosovo za Sandžak,”prenosi Gazeta Blic.

Ovu informacija jutros je i zvanično objavljena na sajtu SDA Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *