Bajden: Izražavao sam moralni bijes prema Putinu, neću se izviniti

Foto:printscreen/ AP/Patrick Semansky/

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se neće izviniti nakon komentara da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne može ostati na vlasti”. On je naglasio da ne poziva na promjenu režima u Moskvi.

“Izražavao sam moralni bijes koji sam osjećao prema ovom čovjeku”, rekao je Bajden i dodao “Nisam artikulirao promjenu politike.”

Bajdenova izjava o Putinu koja je došla na kraju subotnjeg govora u Varšavi izazvala je kontroverze u SAD i uznemirila neke saveznike u Zapadnoj Evropi.

Bajden je odbacio ideju da bi njegov komentar mogao potaknuti tenzije oko rata u Ukrajini ili da bi koristio ruskoj propagandi o agresiji Zapada.

“Niko ne vjeruje…Govorio sam o svrgavanju Putina”, rekao je Bajden, dodajući da je posljednje što želi da se upusti u kopneni ili nuklearni rat sa Rusijom.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš rekao je da nema potrebe za eskalaciju. “Potrebna nam je vojna deeskalacija i retorička deeskalacija,”izjavio je Gutereš.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u nedjelju rekao da “ne bi koristio te termine, jer nastavljam da razgovaram sa predsjednikom Putinom. Želimo da zaustavimo rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini, bez vođenja rata i bez eskalacije,”kazao je Makron.

Bijela kuća je nakon govora Bajdena u subotu insistirala na tome da Bajden ne poziva na promjenu režima.

Izvor: AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *