Albanici na izborima u Srbiji: Dvije liste- dobro i loše

Foto: printscreen / Šaip Kamberi, Šćiprin Arifi/

Odgovarajući na pitanje da li će, ukoliko mu bude ponuđeno ući u vladu lider Koalicije Albanaca Šaip Kamberi Kaže: “Ne. Praksa nam je pokazala da je to iluzorno”.

“Bošnjaci su od 2002. do 2020. godine imali ministra Rasima Ljajića. A kad pogledate stanje u Novom Pazaru i u ovim drugim opštinama, možete reći da je možda gore nego kod nas. To znači da predstavljanje jedne manjine u sklopu jednog ministra, ili bilo koga, nije garant da će se situacija u kojoj je ta manjina popraviti”, kaže Kamberi.

Šaip Kamberi nosilac liste Koalicija Albanaca doline i narodni poslanik u dosadašnjem sazivu Skupštine Srbije kaže da ovoga puta nisu uspjeli da se dogovore oko pristupa državi: “Nije to direktna konfrotacija kako su rekli oni, već pragmatizam. A kada smo pitali šta to znači pragmatizam, da li imate nekakvu ponudu, nisu nam rekli. I tu smo se razišli”, kaže Kamberi.

On ocjenjuje da to ima dobru i lošu stranu: Loše je, jer že to možda utjecati na smanjenje broja birača, a s druge strane, obje liste će moći da koriste prag za manjine, i naša i njihova, možda ćemo tu nadoknaditi broj mandata.

Kamberi vjeruje da će osvojiti bar dva poslanička mandata, jer tri stranke koje njega kandiduju imaju ukupnu većinu na nivou oština Preševo, Bujanovac i Meveđa – i po broju odbornika za skupštine opština, i po broju osvojenih glasova. Takođe misli da će druga lista da osvoji bar jedan mandat.

Naglašava i da njegova lista nije za konfrotaciju, kako to misli druga albanska lista, već za razgovore sa vladom: “Naš cilj je prvenstveno integracija u državne institucije. Druga lista na primjer smatra da je dobro da se razgovara sa vladom i dobije dva ili tri mjesta državnih sekretara, a naš je stav da nam ne trebaju državni sekretari, nego nam trebaju radna mjesta, odnosno ravnopravna participacija u državnim i javnim institucijama u našim opštinama, a u skladu sa Ustavom Republike Srbije. Dakle, da ima dovoljan broj zaposlenih Albanaca u pravosuđu, policiji, inspekcijskim službama, carini i svim drugim republičkim institucijama koje su nadlježne za naše opštine”, kaže Kamberi.

Navodi primjer da u regionalnoj bolnici u Vranju, gradu koji pripada istom, Pčinjskom okrugu kao i Bujanovac, od ukupno 700 zaposlenih nijedan nije Albanac.

Bivši predsjednik opštine Preševo Šćiprim Arifi lider Alternative za promjene kaže da je zadovoljan uspjehom na izborima 2020. godine kada su sve albanske partije bile na jednoj listi, ali sada je, smatra, “vrijeme za diverzitet u demokratiji i za slobodno mišljenje”. Posebno ukazuje na to da njegov protivnik Šaip Kamberi “uživa u popularnosti, a ne bori se na pravi način za Preševsku dolinu”.

TT tim /izvor: DW/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *