Dodik se upetljao: 2008. taj kredit iz 2007. ne postoji

Foto: printscreen/Milorad Dodik

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da se za kupovinu vile u Beogradu protiv njega u BiH vodi političku montirani proces. “Nemaju dokaze, da su imali pritvorili bi me,” tvrdi Dodik

U razgovoru za N1 Dodik je izjavio da su ga tužioci u Sarajevu pitali tri stvari:

Prva je da je nepoznat novac koji sam ja primio na banci, što je po sebi nenormalno. Na banci 2007. kreditni odbor je odobrio taj kredit i prebacio na moj račun. Za to postoje dokumenti. Banka je dužna da čuva dokumentaciju pet godina. Za taj ugovor 2007. godine sam dobio četiri posto kamate koju sam imao po ugovoru iz 2007., a onda je 2008. povećana na sedam posto, koju i danas plaćam. Od 2008. taj kredit iz 2007. ne postoji jer je zatvoren. Dokumentacija se čuvala do 2013, a 2016. godine tužilac kreće u istragu i kaže taj ugovor ne postoji, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, druga stvar koji su ga tužioci pitali bio je korištenje pečata Vlade RS-a, na šta im je odgovorio da ako je “on stavio Vladu RS da bude garant i da vraća njegov kredit on je onda za zatvor.” Treće pitanje se odnosilo na tvrdnju da rate njegovog kredita vraćaju neke druge osobe.

Već je poznato Dodik je vilu u Beogradu kupio 2007. godine, plativši za nju 750.000 evra, tvrdeći da je taj novac osigurao kreditom dobijenim od Pavlović banke. Međutim, prema dokumentima koji su do sada bili dostupni javnosti, Dodik je taj kredit dobio tek 2008. godine, odnosno godinu dana nakon kupovine vile. Osim toga, dokumenta za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS-a na čijem je čelu bio u to vrijeme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *