Šta misli Sandžak? Njih trojica, a Suljo sam!

Ovdašnje političke partije ušle su u borbu da zadrže ili povećaju svoj izborni kredibilitet. Borbu za glasove Bošnjaka na dan izbora vodiće uglavnom tri izborne liste: “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” na čijoj listi su kandidati Sandžačke demokratske partije, lista “Muftijin amanet-SPP” i “SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin”

U jednoj rečenici: Na jednoj strani Vičić, Ljajić i Zukorlić, a na drugoj Sulejman Ugljanin, sam.

Za Vučića

Nedvosmislenu podršku predsjedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću dale su Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića i Stranka pravde i pomirenja (SPP) koju na ovim izborima predvodi Usame Zukorlić.

Ljajić na listi “Zajedno možemo sve” ima, makar kada su u pitanju Bošnjaci, dva zagarantovana mandata koji su rezervisani za Muamera Bačevca iz Novog Pazara i Jasmina Hodžića iz Priboja.

Međutim, Ljajić želi na ovim izborima da dobije što veću podršku i time pruži puni doprinos zajedničkoj listi i bez sumnje obezbijedi veći koalicioni kredibilitet. Samo u Novom Pazaru, Ljajić, kako je tokom izbone kampanje kazao, očekuje preko 25.000 glasova.

Bez rezervi podršku Vučiću dala je i Stranka pravde i pomirenja, ali na izbore izlazi sa samostalnom manjinskom listom. Ova stranka je u ranijem sazivu Skupštine Srbije imala četiri poslanička mandata i oko 35.000 glasova.

Ljajić i Zukorlić su kampanju u Sandžaku “odradili” u punom kapacitetu održavanjem predizbornih skupova, ali i uz podršku medija nad kojim imaju potpunu kontrolu. Ljajić RTV Novi Pazar, a Zukorlić Sandžak Tv u Novom Pazaru i Pešter Tv u Tutinu.

Protiv Vučića

Izborna lista “SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin” ovu izbornu utakmicu vodila na marginama ovdašnjih medija. Međutim, SDA Sandžaka kao najstarija politička opcija u regiji računa da su njeni politički stavovi već dobro poznati, te da će biračko tijelo potvrditi svoju vjernost.

Ova stranka u predhodnom sazivu Skupštone Srbije imala je tri poslanička mandata i negdje oko 26.000 glasova. Lider ove stranke Sulejman Ugljanin je pozvao birače da podrže opozicione demokratski opredijeljene kandidate, ali i da ne glasaju Vučića.

Međutim, upitno je koliko su birači SDA Sandžaka upućeni i kvaliete i političke programe ostalih predsjedničkih kandidata.

TT tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *