U Sarajevu skup podrške ‘Stojimo uz Ukrajinu’

Građani Sarajeva okupili su se danas na trgu Suzan Sontag ispred Narodnog pozorišta na protestu protiv rata u Ukrajini i u znak solidarnosti s ukrajinskim narodom.

Mirni protest građana pod nazivom “Stojimo uz Ukrajinu” na kome su se okupile brojne poznate ličnosti organizirao je Centar za postkonfliktna istraživanja i partnerske organizacije civilnog društva.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je rekla da Sarajke i Sarajlije najbolje razumiju narod Ukrajine, da stoje uz njih, da osjećaju njihovu patnju i bol i danas šalju snažnu podršku iz glavnog grada BiH.

– Mene posebno boli i pogađa patnja ljudi. Svakodnevna patnja ukrajinskog čovjeka me podsjeća na patnju Sarajki i Sarajlija i Bosanaca i Hercegovaca tokom agresije na BiH. To je ono što u nama budi teške emocije i što nekako posebno u nama izaziva potrebu da podržimo ukrajinski narod – navela je Karić.

Dodala je da je iz rezerve budžeta Grada Sarajeva izdvojeno 20.000 KM kao simbolična, ali važna podrška narodu Ukrajine i da će pomoć biti uplaćena Crvenom krstu Ukrajine.

Otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo je na početku svog obraćanja zamolio učesnike skupa da minutom šutnje odaju počast svima koji su dali život za slobodu Ukrajine.

– Već 45 dana mi se borimo i teško je pronaći riječi kojima bih opisao svoje osjećaje. Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom. Čini mi se da su ove i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije previše banalne nakon onoga što vidim na foto i video snimcima iz ukrajinskih gradova – istakao je Miniailo dodajući da je uvjeren da prema tuzi niko ne može biti neutralan i ravnodušan.

U Ukrajini, kako je rekao direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, ginu civili, bombarduju se gradovi, kasetnim bombama se razaraju naseljena mjesta i milioni ljudi su ostali bez domova.

– I sve to se događa pred očima svjetske javnosti. Napadnuta je evropska, nezavisna i suverena država Ukrajina. Biti na strani Ukrajine jeste moralna obaveza prema pravdi i istini – naveo je Mustafić.

Govoreći o osnovnim porukama koje danas žele poslati iz Sarajeva, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić je rekla da je simbolično izabrana ova sedmica kada se obilježava 30 godina od početka sarajevske opsade i generalno od početka rata u BiH.

– Sarajevo i BiH najbolje znaju kako je prolaziti kroz rat, kroz teror. Ove sedmice smo svjedočili strašnim zločinima u Ukrajini. Današnjim skupom želimo poslati poruku da mi stojimo na pravoj strani istorije, jednoj demokratskoj i evropskoj budućnosti BiH – navela je Šarić.

Izvor: fena.ba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *