Intervju za AP: Zelenski traži mir uprkos zločinima

Screenshot /AP-foto: Evgeniy Maloletka/

KIJEV(AP): Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je posvećen nastojanjima za mir uprkos ruskim napadima na civile koji su zaprepastili svijet, i obnovio je molbu za više oružja uoči očekivanog porasta borbi na istoku zemlje.

On je to rekao u intervjuu za Associated Press dan nakon što su najmanje 52 osobe ubijene u napadu na željezničku stanicu u istočnom gradu Kramatorsku. Dokazi o ubistvu civila izašli su na vidjelo nakon što ruske trupe nisu uspjele da zauzmu glavni grad  Kijev.

“Niko ne želi da pregovara sa osobom ili ljudima koji su mučili ovaj narod. Sve je to razumljivo. I kao muškarac, kao otac, ja to veoma dobro razumijem”, rekao je Zelenski. Ali “ne želimo da izgubimo priliku, ako je imamo, za diplomatsko rješenje.”

Odjeven u maslinasto sivu boju koja je obilježila njegovu transformaciju u ratnog vođu, izgledao je vidno iscrpljen, ali i sa  željom da istraje. On je za AP razgovarao u kompleksu predsjedničke kancelarije, gdje su prozori i hodnici zaštićeni tornjevima vreća s pijeskom i teško naoružanim vojnicima.

“Moramo se boriti, ali boriti se za život. Ne možete se boriti za prašinu kada nema ničega i nema ljudi. Zato je važno zaustaviti ovaj rat“, rekao je Zelenski.

Ruske trupe koje su se povukle iz sjeverne Ukrajine sada se pregrupišu za ono što se očekuje da će predstavljati pojačani pritisak na ponovno zauzimanje istočnog regiona Donbasa, uključujući opkoljeni lučki grad Mariupolj koji ukrajinski borci nastoje braniti.

Predsjednik je rekao da ti branioci vežu “veliki dio neprijateljskih snaga”. Rekao je da je bitka  Mariupolj “srce rata”.

Zelenskyy je rekao da je uvjeren da će Ukrajinci prihvatiti mir uprkos užasima kojima su svjedočili u ratu koji traje više od šest sedmica.

Među njima su bile jezive slike tijela civila pronađenih u dvorištima, parkovima i gradskim trgovima i sahranjenih u masovnim grobnicama u kijevskom predgrađu Buča nakon povlačenja ruskih trupa. Ukrajinski i zapadni lideri optužili su Moskvu za ratne zločine.

Rusija je lažno tvrdila da su scene u Buči montirane. Ukrajinu se također okrivljuje za napad na željezničku stanicu u Kramatorsku, jer su hiljade ljudi požurile u bijeg uoči očekivane ruske ofanzive.

Unatoč nadi u mir, Zelenskyy je priznao da mora biti “realan” u pogledu očekivanja za brzo rješenje s obzirom na to da su pregovori do sada bili ograničeni na razgovore na niskom nivou koji ne uključuju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zelensky je pokazao opipljiv osjećaj rezignacije i frustracije kada je upitan da li su zalihe oružja i druge opreme koju je njegova zemlja dobila od Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja dovoljne da preokrenu tok rata.

„Ne još“, rekao je, prelazeći na engleski radi naglaska. “Naravno da nije dovoljno.”

Ipak, napomenuo je da je povećana podrška Evrope i rekao da se isporuke američkog oružja ubrzavaju.

Samo ove sedmice, susjedna Slovačka, članica Evropske unije, donirala je Ukrajini svoj sistem protuzračne odbrane S-300 iz sovjetske ere kao odgovor na apel Zelenskog da pomogne da se “zatvori nebo” ruskim ratnim avionima i projektilima.

Dio te podrške dolazi kroz posjete evropskih lidera.

Nakon sastanka sa Zelenskim u Kijevu ranije u subotu, austrijski kancelar Karl Nehammer rekao je da očekuje dodatne sankcije EU protiv Rusije iako je branio protivljenje svoje zemlje prekidu isporuke ruskog prirodnog gasa.

SAD, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorile su na slike iz Buče novim sankcijama, uključujući i one koje ciljaju na Putinove odrasle kćeri. Dok je EU po prvi put krenula na ruski energetski sektor zabranom uglja, do sada nije uspjela da se dogovori oko isključivanja mnogo unosnije nafte i prirodnog gasa koji finansiraju Putinov rat. Evropa se oslanja na te zalihe da bi proizvela električnu energiju, napunila rezervoare za gorivo i održala industriju.

Britanski premijer Boris Johnson također je došao u nenajavljenu posjetu kako bi se sastao sa Zelenskim, a njegov ured je rekao da su razgovarali o “dugoročnoj podršci Britanije”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u petak je u Kijevu predala ukrajinskom lideru upitnik koji označava prvi korak za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Šef izvršnog ogranka bloka rekao je da bi proces popunjavanja upitnika mogao potrajati sedmicama – što je neuobičajeno brz preokret – iako bi osiguranje članstva trajalo mnogo duže.

Zelenskyy se zagledao u introspektivu kada su ga upitali kakav je uticaj tempo isporuke oružja imao na njegov narod i da li bi se moglo spasiti više života da je pomoć stigla prije.

“Veoma često tražimo odgovore u nekom drugom, ali ja često tražim odgovore u sebi. Jesmo li učinili dovoljno da ih dobijemo?” rekao je za oružje. „Jesmo li učinili dovoljno da ovi lideri povjeruju u nas? Jesmo li učinili dovoljno?”

Zastao je i odmahnuo glavom.

“Jesmo li najbolji za ovo mjesto i ovaj put? Ko zna? ne znam. Preispitujete sebe”, rekao je.

Izvor: AP

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *