SAZNAJEMO: Christian Schimidt se sprema za put i to u Beograd

Screenshot/ C.Schimidt

Visoki predstavnik u BiH Christian Schimidt bi se u srijedu, 13. aprila, trebao sastati sa Aleksandrom Vučićem novim-starim predsjednikom Srbije, objavila je novinska agencija Patria.

Susret će biti organizovan dan prije nego što na snagu stupi sporni zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koji je neustavan i za koji mnogi tvrde da je njegova primjena podjela BiH.

Posljednji susret predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića s Christianom Schimidtom održan je u sptembru prošle godine.

Podsjećamo i na izjavu Vučića koji je kazao kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadlježnosti RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koji im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je u pravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”. “Ma nemojte. Za jedan dan ste to oteli Republici Srpskoj , a potrebno vam je sad šest mjeseci da to vratite”, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Inače, danas je Schimidt pozdravio britanske sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović te je kazao da “o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine ne može se raspravljati”.

“Pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi. Pozivam sve političare da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima u BiH”, zaključio je visoki predstavnik, piše Patria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *