Vučević: Čudo treba da se desi da Dačić bude premijer

Screenshot/euronews

Što se tiče republičke skupštine, Narodne skupštine Republike Srbije, mislim da tu nema neke velike mistifikacije, samo je pitanje kolika će biti sada ta većina, da li će ona biti na jednoj manjoj grupaciji ili će se možda proširiti. SNS će svakako prvo pozvati kao partnere Savez vojvođanskih Mađara i zato treba sačekati do kraja izborni ciklus da vidimo konačnu raspodjelu mandata, da li SVM ostaje na pet, rekao je u emisiji Direktno na programu Euronewsa potpredsjednik Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Sljedeća adresa po meni gdje bi SNS mogao da obavi razgovore i konsultacije oko formiranja većine jesu druge manjinske stranke, mislim da je tu partija gospodina Zukorlića nešto što možemo očekivati za stolom, ali razgovaraćemo i sa gospodinom Žigmanovim i sa ostalim ljudima koji su dobili mandat, a onda će početi i sljedeći krug, siguran sam u to”, kazao je Vučević.

On nije želio da isključi mogućnost razgovora sa SPS-om. 

“Prirodno je da ćemo razgovarati, a da li će biti dogovora i da li će SPS biti u vladajućoj većini, odnosno da li će činiti tu većinu, ja to ne mogu da kažem, jer ne znam, ne da ne želim, nego ne znam.”

On je kazao da SNS mora dobro da analizira izborne rezultate, da vidi koje su to poruke birača, zašto je negdje ostvaren dobar i jako dobar rezultat, a zašto je negdje možda i ispod očekivanja, iako je bez dileme SNS pobjednička stranka i na ovim izborima.

“Sa druge strane, pitanje je i povlačenja crte i, hajde da kažem, sagledavanje ukupne kalkulacije kako se i SPS ponašao kao koalicioni partner. Pri tome ne želim da kažem ni tu sve negativno, ili “odmah ih treba izbrisati” ili “sad je momenat kad treba da ih isključimo iz neke dalje izvršne vlasti”. Prosto mislim da treba razgovarati na jednom racionalnom principu i osnovu, rekao je Vučević i objasnio: Ono što mogu da kažem, u šta nemam dilemu, to je da stvarno čudo treba da se desi da Ivica Dačić bude premijer.

Screenshot/Youtube

On smatra da  je SPS, tokom izborne kampanje, opet na jedan volšeban način iskostio tu poziciju da bude nenapadana strana bez bilo kakve konfrontacije.

“SPS je tu za njih na vešt, uspješan način izbjegao sve te teme, vrlo lijepo su znali da pjevaju, da se druže, da imaju lijepe, lagane, lepršave parole, dopadljive, da imaju to emotivno koketiranje sa biračima. Ja im ne osporavam pravo da to rade, ali sa druge strane nemojte zameriti ni SNS kad kažu “izvinite drugari, ali kad je teško nešto vas ne vidimo, kad je dobro onda tu treba da sedimo svi zajedno,”kaže Vučević.
Vučević smatra da je generalno cijela kampanja bila pod jednim strašnim pritiskom ukrajinske krize i svega što se dešava, te da je dobroj mjeri uticala da se fokus tačke ili neke strateške pozicije svih učesnika u kampanji brzo redefinišu.

“SPS je bio interesantan za mene u jednom aspektu, vrlo čvrsta poruka nikad sankcije Rusiji, a onda njihovi ministri udržani kada se o tome odlučuje na Vladi – nema protiv. Vidim da je dio birača očigledno prihvatio i ta priča da je stvoren utisak da postoji dil Vučić predsjednik – Dačić premijer,”rekao je Vučević gostujući u emisiji Direktno na programu Euronewsa.

On je kazao da je Dačić  vrlo vješt političar i za razliku od Vučića koji je večito namrgođen ili ima probleme, treba da odgovara na pitanja da li ima mlijeka u prahu i takvih stvari i da li imamo struje i gasa što je esencijalno.

“S druge strane Dačića koji ide samo sa lijepim temama, sa nekom čvrstom nacionalnom politikom mi ćemo lako. I kad vi sad pitate kako ćemo mi to, kako ćemo to da riješimo – nema odgovora. Kao što znam da teško može da se desi da Dačić bude premijer, tako znam da ne bih bio u Vučićevoj koži. Posebno sada nakon ove ubjedljive pobjede i to sada vjerovatno zvuči paradoksalno, ali ta njegova ubjedljiva pobjeda je ogroman i teret, njega će svi targetirati kao čovjeka koji mora da donosi odluke, a govorim o najtežim odlukama”, smatra Vučević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *