Sumorna stvarnost: Negiranje Jasenovaca i Srebrenice dio nacionalne politike

Screenshot

Dok u Hrvatskoj kampanji rehabilitacije ustaša postoji barem dio suptilnosti, poricanje genocida u Srebrenici postalo je pitanje ne samo nacionalizma, već i nacionalne politike”,upozorio je generalni savjetnik i pomoćnik izvršnog potpredsjednika Svjetskog Jevrejskog Kongresa, Menachem Z. Rosensaft

Trenutni pokušaji negiranja ili iskrivljavanja zločina u Hrvatskoj, bh. entitetu Republici Srpskoj i drugdje, ne pokazuju samo “moralni ideološki bankrot poricatelja genocida” nego su i podsjetnik na “otpornost i ponovno oživljavanje političkog ekstremizma koji je prije svega stvorio plodno tlo za genocid”, navodi on.

“Svjedoci smo ponovnog oživljavanja neonacizma, ne samo na Balkanu, već i u različitim dijelovima Evrope i drugdje”, rekao je Rosensaft na panelu “Paralele između poricanja genocida na Balkanu i holokausta” koji je organizovao Harriman institut Columbia univerziteta.

Rosensaft se osvrnuo na genocid u Srebrenici

“I ovdje, kao i u slučaju ustaša i Jasenovca, činjenice su dobro utvrđene, uprkos stalnim nastojanjima da se one iskrive ili čak potpuno negiraju. Samo dok u Hrvatskoj kampanji rehabilitacije ustaša postoji barem dio suptilnosti, poricanje genocida u Srebrenici postalo je pitanje ne samo nacionalizma, već i nacionalne politike”, navodi on.

Zamislimo bijes međunarodne zajednice ako bi murali Adolfa Hitlera bili istaknuti širom Njemačke, ili ako bi studentski dom u Berlinu dobio ime po Adolfu Eichmannu, arhitekti sistematskog ubijanja šest miliona Jevreja tokom Holokausta. Nadalje, zamislite opću osudu bilo koje njemačke vlade koja bi bila dovoljno u zabludi da kao svoje pitanje politike tvrdi da holokaust nije bio genocid i da su Jevreji sami na sebe naveli masovno klanje”, rekao je Rosensaft, te dodao da se upravo ovakav scenario odvija po pitanju genocida u Srebrenici.

“Međutim, umjesto da priznaju odgovornost za pokolj, ultranacionalistički političari u RS i njihovi pomoćnici su u proteklih 26 godina negirali da ono što se dogodilo predstavlja genocid, i umjesto toga besramno izmišljaju alternativni i lažni scenarij”, podcrtao je.

Rosensaft navodi da su se pojavili murali sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića u Republici Srpskoj te da je i jedan studentski dom bio nazvan po također ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

“Ovo je zaista funkcionalni ekvivalent pretvaranju Adolfa Eichmanna u narodnog heroja”, rekao je on.

O Greifovom izvještaju

Rosensaft se također osvrnuo na izvještaj komisije koju je predvodio “kontroverzni izraelski akademik” Gideon Greif.

Naveo je da je taj izvještaj “besramno i pod plaštom pseudonauke kategorički odbacio tvrdnju da je genocid počinjen u Srebrenici“ te da ignoriše međunarodno presude i pokušava da baci krivicu na žrtve.

“Greifov izvještaj je više puta proglašavao Bošnjake agresorima, a bosanske Srbe žrtvama u pokušaju mjenjanja historija koji podsjeća na opravdanje nacističke antijevrejske politike ministra propagande Trećeg Rajha Josepha Goebbelsa”, podcrtao je Rosensaft.

On navodi da je Greif, “zaogrnuvši se u ogrtač jevrejske žrtve” arogantno izjavio: “Ja sam Jevrej, znam šta znači genocid”, te da je zatim negirao da je ono što se desilo u Srebrenici bio genocid.

Sumorna stvarnost je da su Jasenovac i Srebrenica bili među najozloglašenijim manifestacijama genocida u 20. stoljeću. I oba su počinjena u skladu s ekstremističkim etnonacionalističkim ideologijama.

(N1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *