Gervalla: Vojska Srbije je spremna da napadne

screenshot/D

Srbija nastavlja da se naoružava, sve zemlje u regionu su ugrožene jer ta zemlja ima “vojsku koja je spremna da napadne”, rekla je šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Kazala je da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom, ali i da Srbija “mora da prihvati realnost”

Gervala je u svom obraćanju kazala da su „Srbija i Rusija su najveće prijetnje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“.

„Srbija je najveća prijetnja normalizaciji odnosa i stabilnosti u regionu“, navela je Gervalla, tokom razmatranja šestomjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK).

Ona je navela da je Kosovo dio Zapada, “dok je Srbija i dalje satelit Rusije“, dodajući da je zbog toga region Zapadnog Balkana i dalje nestabilan. Dodala je da Srbija nastavlja da se naoružava, da su sve zemlje u regionu ugrožene jer ta zemlja ima “vojsku koja je spremna da napadne”.

Gervalla je govorila i o nedavnim napadima na pripadnike kosovske policije u blizini graničnih prelaza sa Srbijom, nazvavši ih „teroristima“ i okrivljujući Beograd što ih je dozvolio.

“Napadi dolaze sa teritorije Srbije i bili bi nemogući da ih Vučić ne toleriše”, rekla je Gervalla.

Kosovo je, prema riječima Gervalle, spremno za dijalog sa Srbijom, kao način da se krene napred, ali je rekla da Srbija prvo mora da „prihvati realnost“ da je Kosovo nezavisna država, ponovivši zahtev Kosova da se ovaj proces u kome posreduje Evropska unija, završi međusobnim priznanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *