(Video) PUTINOVA RAKETA SARMAT TEŠKA JE 100 TONA, MOŽE UNIŠTITI PODRUČJE VELIČINE FRANCUSKE

Rusi su se u srijedu pohvalili da su uspješno testirali novi raketni sustav Sarmat, kojeg nazivaju i Sotona 2. Navodi se da raketa može uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa

Interkontinentalni balistički projektil Sarmat u srijedu je uspješno lansiran u 15.12 sati na državnom testnom kozmodromu Plesetsk u regiji Arhangelsk, izvijestili su danas iz ruskog ministarstva, piše ruska agencija RIA.

– Zadaće lansiranja su u potpunosti izvršene. Projektne karakteristike su potvrđene u svim fazama leta. Trenažne bojeve glave stigle su u zadano područje na poligonu Kura na poluotoku Kamčatki – navode Rusi. Ruskoj vojsci je na ovom postignuću čestitao i predsjednik Vladimir Putin.

Na televiziji je prikazano kako je vojska Putinu rekla da je projektil lansiran iz Plesetska na sjeverozapadu zemlje i da je pogodio ciljeve na poluotoku Kamčatki na krajnjem istoku.

– Novi kompleks ima najviše taktičke i tehničke karakteristike i sposoban je nadvladati sva moderna sredstva proturaketne obrane. Nema sličnih u svijetu i neće ih biti još dugo – rekao je Putin.

– Ovo uistinu jedinstveno oružje ojačat će borbeni potencijal naših oružanih snaga, pouzdano zajamčiti sigurnost Rusije od vanjskih prijetnji i dati za razmišljanje onima koji u žaru bjesomučne agresivne retorike pokušavaju ugroziti našu zemlju.

Raketni sustav Sarmat će nakon završetka programa testiranja ući u službu raketnih snaga strateškog karaktera. On bi trebao zamijeniti Vojvodu, sličnih karakteristika.

– U raketnoj formaciji Uzhur na teritoriju Krasnojarsk u tijeku su radovi na pripremi glavne raketne pukovnije za opremanje novim raketnim sustavom – naveli su iz ministarstva obrane Ruske Federacije.

Raketa Sarmat teška je više od sto tona, a prema pisanju ruskih medija može uništiti područje veličine Teksasa ili Francuske. Može nositi deset tona eksploziva, ili 10 težih i 15 lakših bojevih glava ili čak 24 ultrazvučne rakete.

Osim toga, ima tehnologiju za izbjegavanje radara i domet od preko 10.000 kilometara. Kretat će se brzinom od sedam kilometara u sekundi, a teret koji će moći nositi 2.000 je puta jači od atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, pisao je svojevremeno Independent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *