Lice vojnika prije i poslije rata: 1941 vs. 1945.


Čovjek na fotografiji je Evgeny Stepanovich Kobytev. Godine 1941. bio je mladić koji je imao težnje da postane umjetnik jer je volio slikati portrete i pejzaže. Upravo je diplomirao na Kijevskom državnom institutu u Ukrajini i htio je započeti karijeru umjetnika kada je Njemačka izvršila invaziju na Sovjetski Savez. Kobytev je morao ostaviti svoje snove po strani da bi se borio u ratu.

Borio se u nekoliko žestokih borbi u Ukrajini, ali je ranjen u rujnu 1941. i postao ratni zarobljenik. Bio je zarobljen u logoru pod imenom “Khorol jama” (Dulag #160) gdje je umrlo oko 90.000 civila (uključujući Židove).

Logor je izgrađen na nekadašnjoj staroj tvornici opeke i imao je samo jednu baraku koja je pružala sklonište. Oni koji su uspjeli dobiti mjesto u baraci bili su nagurani unutra kao sardine. Unutra je smrad bio nepodnošljiv ali bolje nego živjeti vani, potpuno ranjiv na elemente.

Kobytev je proveo dvije brutalne godine u logoru, prije nego što je konačno uspio pobjeći. Nakon toga se brzo vratio u vojsku i odslužio ostatak rata boreći se u bitkama za oslobađanje gradova u Ukrajini koje su okupirali Njemački

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *