Usame Zukorlić : Ne znam iz kojih razloga “neko trči pred rudu”

Screenshot//

“Po savjetu advokata neke informacije nismo plasirali u javnisti da ne bi ugrozili istražni postupak”, rekao je u razgovoru za portal A1 Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i sin rah. Muamera Zukorlića.Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Elmom Elfić Zukorlić (druga supriga Muamera Zukorlića), Usame Zukorlić je rekao da bio volio da zna kome je u interesu da tu temu stavlja u prvi plan u odnosu na temu istrage

On je kazao da je Tužilaštvo BiH zatražilo od Višeg tužilaštva u Novom Pazaru da se uključi u proces, te da proslijeđen zahtjev Tužilaštvu Republike Srbije.

” Prema informacijama koje imam, interno, Republičko tužilaštvo je zainteresirano da odobri zajtjev BiH . Mi smo u međuvremenu zatražili uklučivanje još dvije međunarodne labaratorije koje će biti odobrene od strane Republike Srbije i očekujemo odgovor na taj aspekt,” rekao je Zukorlić.

Kazao je da je porodica spremna za ekshumaciju.

“Došli smo do tačke gdje smo mi kao porodica sada spremni za ekshumaciju. Samo čekamo da se ispune svi ti uslovi da bi to moglo da se odradi na najkvaliteniji i na najbolji mogući način”.

“Želimo da se zbog osjetljivosti situacije proces odradi na najbolji mogući način, da sutra neki članovi porodice ili narod ne ostavi sumnju u konačne rezultate i da ne ostane priča da ono što budemo dobili ne bude prihvatljivo iz bilo kojeg razloga”, rekao je Usame Zukorlić objašnjavajući zahtjev da se u postupak uključe druge labaratorije.

“Postoje svjetske labaratorije koje su čuvene po kvalitetu i po jačini u odnosu na one koje postoje na Balkanu.Imamo rezltate iz dvije labaratorije i neko će morati da objasni i te rezultate u slučaju da rezltat bude drugačiji”, kazao je.

Zukorlić kaže da prije svega želi da vjeruje organima R. Srbije i pravosudnim organima.

“Svaka aktivost koju smo poduzeli nije stvar sumnje već stvar toga da želimo da stvari odradimo na najbolji mogući način. Želimo da istraga bude najbolje moguće odrađena i da rezultati budu opće prihvaćeni”, rekao je, i dodao da ima zabune u medijima: “Rezultati su pokazali da u uzorku koji smo dostavili ima tragova otrova.Velika je vjerovatnoća da je to bio uzrok smrti. Mi to još ne možemo da znamo bez detaljne istrage i obdukcije koja će se desiti nakon ekshumacije”.

Kazao je da “na nivou porodice” postoji dogovor “da mi nećemo da licitiramo nikakvim sumnjama dok ne dobijemo izvještaj ove istrage”.

Odgovarajući na pitanje o odnosima sa Elmom Elfić Zukorlić (druga supriga Muamera Zukorlića), Usame Zukorlić je rekao da bio volio da zna kome je u interesu da tu temu stavlja u prvi plan u odnosu na temu istrage, te da je to nešto što je porodica fokusirana i što je jedino u ovom trenutku zanima.

“To što, kako kaže naš narod, neko trči pred rudu, ne znam iz kojih razloga to radi,” kazao je Zukorlić u razgovoru za portal A1 iz Novog Pazara.

TT tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *