Imamović u Sarajevu: Smjena režima u Srbiji je proces, ali uspjet ćemo

Foto:screenshot/arhiva/Enis Imamović

Braći i sestrama u BiH upućujem iskreni poziv da redovno posjećuju Sandžak, kako za vrijeme ramazana, tako i tokom cijele godine. Bošnjaci BiH i Sandžaka moraju se što više povezivati i družiti jer smo i identitetom i mentalitetom isti, jedan narod, rekao je u intervjuu za nedjeljnik STAV narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović. 

On je kazao da Bošnjaci imaju mnogo problema i neriješenih pitanja u Srbiji.

“Izazovi se kreću od diskriminacije, preko negiranja i osporavanja osnovnih identitetskih elementa poput bosanskog jezika, pa sve do posljednjih genocidnih prijetnji srpskih policajaca u Priboju i svega što dolazi između toga. Ovdje želim ponoviti da je bošnjački narod jedini narod u Srbiji koji iza sebe nema svoju nacionalnu državu koja bi u punom kapacitetu na bilateralnom nivou sa Srbijom otvorila pitanja od značaja za Bošnjake,” rekao je Imamović.

U svom osvrtu na protekle predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji Imamović je kazao da je SDA Sandžaka pozvala sve bošnjačke političke partije da stanu na zajedničku listu.

“Nažalost, neki se nisu udostojili ni da odgovore na poziv. Jedni su izabrali da stanu na listu SNS-a, a drugi da naprave koaliciju s Aleksandrom Vučićem,” kazao je.

Iamović je mišljenja da protekli izbori nisu bili demokratski, posebno u Sandžaku ” gdje smo mi kao stranka bili na meti i državnih i paralelnih struktura vlasti. Bili smo prinuđeni na borbu s vjetrenjačama”.

Foto:screenshot/arhiva/ Enis Imamović

“Ohrabreni smo činjenicom da su glasovi koje smo osvojili dali puni legitimitet našem izbornom programu i pored svih pritisaka, ucjena, pa čak i prijetnji kojim su naši birači bili izloženi. Svi oni koji su nas podržali znaju, pa čak i oni koji nisu, da će poslanici SDA Sandžaka beskompromisno štititi interese građana Sandžaka u ovom zakonodavnom tijelu. Također, citirao bih rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, koji je jednom prilikom istakao: “Nema čarobnog rješenja, preostaje samo strpljiv i uporan rad, ” rekao je Imamović i dodao da je SDA Sandžaka:
“Jedina u programu tretirala izazove s kojima se BiH susreće u ovim turbulentnim vremenima i nedvosmisleno ukazivala i insistirala na njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu”.

“Smjenom ovog režima i uspostavljanjem demokratski i slobodno izabrane vlasti Srbija će napraviti ogroman iskorak u približavanju evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Tu su stvari vrlo jasne. Mi nećemo odustati od bošnjačkog jedinstva, međutim, očito da je u ovom trenutku drugim bošnjačkim partijama od naše zajedničke borbe privlačnija ponuda Vučićevog režima u vidu ličnih pozicija i privilegija u Beogradu”,kazao je.

On smatra da je proteklim izborima pokazan iskorak u odnosu na predhodni saziv kada su tri poslanika SDA Sandžaka i tri predstavnika Albanaca Preševske doline činili jedini opozicioni poslanički klub u Narodnoj skupštini.

“Sada u ovom tijelu očekujemo više demokratskih, proevropskih snaga s kojima ćemo se zajedno boriti za pozitivne promjene u Srbiji. Sve jasnije se vidi želja za promjenom i smjenom ove vlasti. To je proces, ali uspjet ćemo. Dobar primjer jeste i Beograd. Ohrabruje nas buđenje demokratskih, proevropskih snaga u Srbiji”.

Imamović ističe da je politička borba SDA Sandžaka konstantna i za nju nije bitno u kojem parlamentarnom okruženju djeluje jer su njeni stavovi isti i ne mijenjaju se od izbora do izbora.

“Jedina razlika će biti u tome što ovog puta računamo na pomoć i savezništvo predstavnika onog čestitog, demokratskog, građanskog, proevropskog i ekološki osviještenog dijela srpskog naroda,” poručio je Imamović.

Enis Imamović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, ovih dana boravio je u Bosni i Hercegovini. Najprije je prisustvovao iftaru koji je za predstavnike Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije i SAD-a, ali i političke predstavnike iz naše zemlje organizirao bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svom domu u Sarajevu, a onda je ugošćen i od reisul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Huseina ef. Kavazovića, te na kraju i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.
 

One thought on “Imamović u Sarajevu: Smjena režima u Srbiji je proces, ali uspjet ćemo

  1. Blento blentavi svaki dan si sve luđi i luđi.Nisi ti ni za štale, ni za čuvanje ovaca, koza i goveda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *