Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima 85 miliona Turaka

Foto: screeenshot/Anadolija

“Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima 85 miliona Turaka. Uvijek ste nam na pameti, uvijek ste nam u srcu i mi smo uvijek uz vas”, poručio je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Sentop

U Islamskom kulturnom centru Hadži Ahmeta Dukatara u historijskoj jezgri Livna večeras je uz podršku općine Haliliye iz turskog grada Sanliurfa organizovan zajednički iftar za postače na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Iftaru su prisustvovali ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin, zastupnici u Velikoj narodnoj skupštini Turske, predstavnici turskih institucija u BiH, kao i veliki broj građana.

Sentop je mališane obradovao poklonima, a domaćini su mu prepustili paljenje ramazanskog topa kojim je označen kraj današnjeg posta.

Podsjetio je da se “večeras nalazimo u zemlji i na geografiji s ljudima koji su u prošlosti mnogo propatili i zato zahvaljujemo Bogu što je sada na Balkanu mir i što se u miru sastajemo”.
– Turska pridaje veoma veliki značaj miru i stabilnosti Balkana, počevši upravo od Bosne i Hercegovine. Uvijek ćemo davati sve od sebe kako bismo jačali stabilnost i kako bi se živjelo u miru – kazao je Sentop.

Podsjetio je da Turska ima veoma dobre odnose sa svim zemljama na Balkanu i poručio kako smatra da su ti dobri odnosi važni za stabilnost regije.

– Sigurno znate koliko truda ulaže naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan za stabilnost ove regije. Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcima 85 miliona Turaka. Uvijek ste nam na pameti, uvijek ste nam u srcu i mi smo uvijek uz vas – poručio je Sentop.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Livno Dževad Hadžić zahvalio je Sentopu na posjeti izrazivši radost zbog njegovog ponovnog dolaska i posjete Livnu.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske, u izjavi novinarima je podsjetio da mu je ovo treći dolazak u Livno, gdje je zajedničkom iftaru prvi put prisustvovao 2018. godine.
U sklopu kompleksa najveće džamije u gradu Livnu, džamije Hadži Ahmeta Dukatara, zvane još i Glavica, koja je sagrađena dolaskom Osmanlija u Livno, nalazi se livanjska sahat-kula. Cijeli se historijski kompleks nalazi na posebnoj uzvisini u sklopu brda Bašajkovac, koje dominira nad gradom Livnom.

Dukatareva džamija je, s nešto kasnije izgrađenom sahat-kulom, najreprezentativniji objekt osmanske gradnje u livanjskom kraju i jedan od najljepših primjera tradicionalne sakralne arhitekture iz osmanskog doba.

Izvor: Anadolija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *