Gasovod do Tutina : Izbori su prošli, ministarke nema

Screenshot/RTVNP

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihailović u Novom Pazaru je boravila u jeku predizborne kampanje, 28. februara, kako bi prisustvovala svečanom početku radova na izgradnji toplane na biomasu, a tu priliku je iskoristila i da, nenajavljena, obiđe trasu razvodnog gasovoda od Aleksandrovca preko Novog Pazara do Tutina.

Novinarima je tada izjavila da je na gradilištu zatekla “nekoliko radnika, bez nadzornog organa”, što ju je, kako je rekla, razočaralo.

“Za sve ove godine, od 2011. godine, govorimo o 10 odsto fizičke realizacije ovog gasovoda. Nisam zadovoljna, sačekaću da se završe izbori 3. aprila, nakon toga ću doći ovdje, biću u Novom Pazaru, živećemo ovdje neko vrijeme i obilazićemo sve vrijeme, svaku tačku gasovoda, dok ona ne bude bila gotova”, obećala je Mihajlović.

Na pitanja da li će ministarka ispuniti obećanje i kada će ponovo obići radove, iz njene pres službe su odgovorili da će “nastaviti da prati radove na ovom projektu i u narednom periodu, u cilju njegove što efikasnije realizacije”.
Naveli su da je u vrijeme obilaska radova, 28. februara, bilo zavareno 12,5 kilometara cijevi, a na trasu dopremljeno 10,3 kilometara cijevi, piše list Danas.

“Od obilaska gradilišta i posjete potpredsednice Vlade Novom Pazaru prošlo je 50 dana za koje vreme je raščišćeno oko 30 kilometara terena na trasi gasovoda, izvršeno zavarivanje 20 kilometara cijevi, dopremljeno na trasu više od 27,5 kilometara cijevi i pripremljeno još više od 10,5 kilometara trase za izvođenje radova”, naveli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Razvodni gasovod Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin dug je 123 kilometara, a taj projekat je, prema riječima Mihajlović, vrijedan 52 miliona evra za šta je država Srbija dala garancije.

Prvi sporazum o realizaciji tog projekta potpisan je još 2011. godine, a investitor,“Srbijagas”, je 2015. godine podigao kredit za izvođenje radova.

“Napraviću paralelu, država je 1. januara 2020. godine završila Balkanski tok, dužine 400 kilometara, za dvije godine. A ovde imamo investitora, javno preduzeće koje državu posmatra kao ‘kasicu prasicu’”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *