Kakvo je mentalno stanje Joea Bidena?

Pitanje ‘predsjednikove starosti’ postalo je glavna tema desničarskih i republikanskih medijskih izvještavanja o Bijeloj kući.

Prije nekoliko dana, američki predsjednik Joe Biden ponovo je pružio ruku da se rukuje iako u tom trenutku nije bilo nikoga blizu njega, nakon što je završio govor koji je držao u američkom gradu Seattleu.

Biden je svoju turneju po državi Washington završio govorom o predloženim reformama, a kada se pozdravio s publikom, okrenuo se i pružio ruku kako bi se rukovao iako iza njega nije bilo nikoga. Nakon toga je napravio još jedan mali okret, ponovo pruživši ruku u prazno, a zatim se s osmijehom na licu okrenuo prema publici i zahvalio na pažnji.

Slična stvar se dogodila i sedmicu dana ranije. Nakon što je Biden završio svoj govor na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini o planovima za obnovu infrastrukture, okrenuo je leđa na pozornici i pružio ruku da se rukuje, iako u njegovoj blizini nije bilo nikog. Tada je Biden, vidno zbunjen, otišao nekoliko koraka dalje od podija.

Ranije ovog mjeseca, Biden je izgledao zbunjen na događaju kojem je prisustvovao i bivši predsjednik Barack Obama, što je ujedno bila i njegova prva posjeta Bijeloj kući otkako je napustio dužnost. Na snimcima se moglo vidjeti kako Biden zbunjeno hoda i kako niko ne obraća pažnju na njega, dok je Obama bio zauzet rukovanjem s obožavateljima i kolegama političarima u istočnoj sobi Bijele kuće.

Bidenovo kognitivno stanje
Na konferenciji za štampu povodom godišnjice njegovog dolaska u Bijelu kuću 19. januara, Bidenu je upućeno neočekivano pitanje o njegovom psihičkom stanju i mentalnoj sposobnosti.

Predsjednik je ignorirao pitanje Jamesa Rosena, novinara desničarske TV mreže NewsMax, o anketi koju je u to vrijeme proveo Politico i koja je pokazala da se 48 posto ispitanika ne slaže s izjavom da je “Joe Biden mentalno sposoban obavljati dužnost predsjednika”.

Odgovarajući na to, Biden je sarkasitično rekao da će pustiti novinarima da “prosude jesu li anketari bili u pravu”.

Upitan zašto postoji tako velik postotak američkih birača koji su zabrinuti za ”njegovu mentalnu sposobnost”, Biden je odgovorio: “Nemam pojma”.

I to nije bio jedini put da se razgovaralo o psihičkom i mentalnom stanju američkog predsjednika, jer su se toga doticali mnogi za vrijeme predizborne kampanje i u prvoj godini Bidenovog mandata.

Pitanje “predsjednikove starosti” postalo je glavna tema desničarskih i republikanskih medijskih izvještavanja o Bijeloj kući i političkim pitanjima posljednjih dana i sedmica.

Pogubljeni predsjednik
Debata je poprimila dramatičnije dimenzije nakon ponavljanja propusta predsjednika Bidena, bilo dok je davao izjave, držao govore ili u situaciji kojoj su Amerikanci nedavno svjedočili, zbog čega su ga neki nazvali “pogubljenim predsjednikom”.

Bidenovo čudno ponašanje, što je posljednji slučaj među brojnim lapsusima koje je napravio posljednjih godina, izazvao je buru reakcija na internetu. Mnogi su navodili najnovije primjere pogoršanja Bidenovog mentalnog stanja, a drugi su predsjednikovo ponašanje na kraju njegovog obraćanja opisali kao “zlostavljanje starijih osoba”, dovodeći u pitanje njegovo psihičko stanje.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci sve više sumnjaju u Bidenove (79) mentalne i intelektualne sposobnosti, te da li je još uvijek sposoban obavljati svoje predsjedničke dužnosti, budući da je bio najstariji predsjednik na početku svog predsjedničkog mandata sa 78 godina.

Novo istraživanje javnog mnijenja, koje je provela mreža ABC u saradnji s The Washington Postom, pokazalo je da 54 posto Amerikanaca smatra da Biden nema “mentalnu sposobnost koja je potrebna da bi efikasno obavljao dužnost predsjednika”.

Samo 40 posto ispitanika vjeruje da je predsjednik dovoljno mentalno stabilan za ovu poziciju, što je značajan pomak u stavovima Amerikanaca o ovom pitanju u odnosu na 2020. godinu, kada je 51 posto njih vjerovalo da je Biden (tadašnji predsjednički kandidat) mentalno sposoban da obavlja dužnost predsjednika, u usporedbi s 43 posto onih koji su smatrali suprotno.

Republikanci: Provjeriti mentalne sposobnosti predsjednika
Drugo istraživanje javnog mnijenja, koje su proveli Politico i Morning Consult, pokazalo je da 50 posto Amerikanaca smatra Bidena “mentalno nesposobnim” da nosi odgovornost i obavlja dužnost predsjednika, u usporedbi sa samo 40 posto ispitanika koji su rekli da je Biden “dobrog zdravlja”.

Republikanske ličnosti rutinski pozivaju da se provedu medicinska testiranja kako bi se utvrdilo je li Biden “sposoban” za dalje obavljanje predsjedničke dužnosti, a neki republikanci sugeriraju da je stanje predsjednika možda normalna stvar imajući u vidu njegovu starost.

Prije nekoliko sedmica uredništvo Wall Street Journala je zahtijevalo, u svom uvodniku, da se Bidenu više ne dopušta da govori o vrlo važnim pitanjima, osim ako čita pisani tekst od kojeg neće odstupati, posebno u vrijeme međunarodnih kriza koje na bilo koji način imaju veze s oružjem za masovno uništenje.

Tucker Carlson, poznati voditelj na Fox Newsu, rekao je: “Mnogo puta kada ste u blizini nekoga ko doživljava kognitivni pad, nađete se kako mu pokušavate pomoći u rečenici, pokušavajući mu pomoći da je dovrši, ali to ne bismo trebali činiti za vrhovnog komandanta oružanih snaga. To je zapravo rizik za nacionalnu sigurnost jer šalje signale koje niko razuman u ovom trenutku ne bi želio poslati Rusiji.”

Trumpovo ismijavanje
Sa svoje strane, bivši predsjednik Donald Trump ismijao je Bidena, rekavši da njegova administracija “uništava zemlju”. Trump je ponovio svoje optužbe o predsjedničkim izborima 2020. godine, koje je opisao kao “namještene”.

“Trenutno imamo predsjednika koji, nažalost, apsolutno nema pojma šta se, dovraga, događa. Rukuje se sa zrakom, hoda okolo pomalo zbunjen i prima naredbe od uskršnjeg zeca”, rekao je Trump okupljenima pristalicama u Ohaiju.

Bidenovi ponovljeni propusti potaknuli su neke republikance da ukažu na potrebu pribjegavanja 25. amandmanu Ustava kako bi se Biden smijenio s dužnosti. Spomenuti amandman daje ovlasti potpredsjedniku i članovima predsjednikovog kabineta da razriješe vrhovnog komandanta (predsjednika) dužnosti većinom glasova u slučaju da se utvrdi da predsjednik nije sposoban da obavlja svoju funkciju.

IZVOR: AL JAZEERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *