Abazović nakon izbora: Nadam se da ćemo u boljoj atmosferi smijeniti i ovu Vladu

Screenshot/RTVCG

Danas je Crna Gora dobila novu 43. Vladu, na sjednici Parlamenta koja je održana na Cetinju. Prethodno je za predsjednicu Skupštine izabrana poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović. U oba slučaja protiv su od prisutnih bili samo poslanici Socijaldemokrata.

Današnju sjednicu je sazvalo 46 poslanika koalicije Crno na bijelo, Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, Socijalističke narodne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Sjednici nijesu prisustvovali poslanici Demokrata, Demokratskog fronta, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.

Dritan Abazović je kao premijer položio zakletvu, a ostali ministri su je potpisali.
Abazović je u završnoj riječi poručio da je bio potpredsjednik prethodne Vlade i da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po.

“Da sam u istoj situaciji vjerovatno bih većinu tih poteza ponovio. Tri puta sam donosio teške ali ispravne odluke. Vrlo značajan datum u istoriji je 30. avgust 2020, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk. Kako smo smijenili prethodnu nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. Vladu”, kazao je Abazović.

Dodao je da su danas deblokirane zakonodavna i izvršna vlast i da ostaje da se to uradi u sudskoj vlasti, izborom čelnih ljudi u pravosuđu.

Abazović se osvrnuo i na kritike bezbjednosnog sektora.

“Nemojte nikoga da kritikujete osim mene. Ja sam ponosan na sve to, 4. i 5. septembra na Cetinju je sve urađeno da se ne prolije krv. Najvažnije je da smo prošli bez žrtava”, rekao je Abazović.

Kako je kazao, sama činjenica da su svi zajedno došli na Cetinje pokazuje da je napravljen korak naprijed i da je rad parlamenta odblokiran.

Ne treba svoju državu da držimo za vrat, lošu energiju u državi ne drže građani nego političke elite, kazao je Abazović.

Izvor: Mediji/Agencije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *