Ivo Komšić otkriva: Vučić imao zadatak od Rusije

Screenshot/N1

Bivši član predsjedništva BiH Ivo Komšić smatra da se uoči rata u Ukrajini spremao scenarij raspada BiH. On je kazao da je otcepljenje RS spremao Dodik, a isto to Čović za obnovu Herceg -Bosne. Tvrdi i da je Vučić imao zadatak od Rusije

“Da Željko Komšić nije bio član Predsjedništva BiH u ovom mandatu, ova država bi se raspala. Milorad Dodik je sve bio pripremio da proglasi samostalnost Republike Srpske početkom agresije Rusije na Ukrajinu“, rekao je za N1 bivši član Predsjedništva Republike BiH, učesnik pregovora za mir u Dejtonu, te član UO HNV BiH Ivo Komšić.

“Trebali su Srbija i Rusija da zaštite RS. Imam informaciju da je sve digao na entitetsku granicu i spremao se taj scenarij. Spriječio ih je Ukrajinski otpor. Dobio je Vučić zadatak od Rusije. Da se proglasi RS, a da Srbija štiti. Isto je i pripremao Čović za obnovu Herceg – Bosne”, zaključuje Komšić.

O prijedlogu promjene Izbornog zakona kojeg forsira HDZ i lobira za njega, Komšić kaže:

“Čović želi da potpuno promjeni Izborni zakon i da ubaci ono sto je Ustavni sud oborio. On želi na zaobilazan način da formira od kantona u kojem su većina Hrvati da napravi Hrvatsku izbornu jedinicu i to je treći entitet i obnova Herceg – Bosne. Ako ovaj prijedlog prođe, pola Hrvata BiH postat će nacionalna manjina. Ti ljudi neće imati predstavnike u Domu naroda gdje se brane nacionalni interesi. On želi podijeliti Hrvate”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *