Performans Ruskinja u Beogradu: Ćutanje je zločin

Screenshot/RSE

Natalija i Ekaterina, državljanke Rusije koje žive u Beogradu, ponovo ukazuju na zločine ruskih snaga u Ukrajini. Drugi po redu performans izvele su u centralnoj pešačkoj zoni, gdje se prodaju suveniri sa simbolima ruske vojske. 

“Mi smo htjele da ukažemo da ćutanje i neka vrsta somocenzure košta ljudske živote u Ukrajini. Dok mi ćutimo o ratnim zločinima oni se dešavaju baš sad”, rekla je Ekaterina za RSE.

Natalija je kazala “Ako mi ne pričamo protiv svega toga, onda zapravo dajemo svoje ćutljivo odobrenje procesima koji se dešavaju i koji su užasni”.

Screenshot/RSE

U  pešačkoj zoni prodaju se suveniri ruske vojske i sa likom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Zato sam izašla ovdje, da pokažemo ljudima šta oni zapravo podržavaju jer to nije samo ćutanje o ratnim zločinima, to je već neka vrsta podrške što je još gore i to smo htjele da kažemo,” rekla je Ekaterina.

Screenshot/RSE

Prodavci suvenira nisu željeli da govore za Radio Slobodna Evropa (RSE). Simboli Rusije su se mogli vidjeti na skupovima podrške koje su u više navrata organizovali ekstremni desničari.

“Nekako od malena nas uče da je Putin na našoj strani, tako da je sve pozitivno”, rekao je mladi Mihailo koji je bio u prolazu.

Ovo je drugi performans koji su Natalija i Ekaterina izvele u Beogradu. Sredinom aprila prikazale su sudbinu civila u Buči (Ukrajina), gdje je stotine tijele otkriveno na ulici i u masovnim grobnicama, nakon povlačenja ruske vojske. 

Screenshot/RSE

“Ljudi samo kao da su slijepi, kao da ne žele da čuju istinu zato što ja kao Ruskinja njima pričam o tome šta se zabravo dešava i u unutrašnjoj politici i u spoljašnjoj, ali djeluje kao da romantizuju ovu sliku velike Rusije i to utiče na to kako oni percipiraju sve ono što se dešava sada”, kazala je Natalija.

RSE/TT tim

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *