Vlasi: Putin je formalno priznao Kosovo

Screenshot/ Azem Vlasi

Putin je Srbiji stavio do znanja da formalno faktički priznaje Kosovo i da Srbija, kada je riječ o Kosovu, ne može da računa na Rusiju, izjavio je za Gradsku RTV kosovski advokat i političar Azem Vlasi. Prema njegovim riječima, Putin je formalno priznao Kosovo

I sad su Srbi zbog te izjave Putina doživjeli totalno razočaranje, jer Srbija sama ne priznaje ni taj stav Međunarodnog suda pravde da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Prema tome, neka vide sada u Srbiji ogoljeno da zapravo nisu imali nikakvu podršku niti imaju podršku Rusije – govori Vllasi.

Prema njegovim riječima, Putin je na ovaj način formalno priznao nezavisnost Kosova, ali ne i zvaničnim aktom.

– Ali, Putin je jasno rekao da je dobro i pažljivo pročitao onaj stav Međunarodnog suda pravde, koj ilegitimiše nezavisnost Kosova i to je to. E sad, Putin se za svoje interese poziva na kosovsko iskustvo, na takav stav Međunarodnog suda pravde ne bi li opravdao nezavisnost Donjecka i Luganjska za koje planira da raspiše i improvizira referendum kao u Krimu, pa da ih ugura u sastav Rusije – ocjenjuje Vllasi.

Putin je, dodaje Vllasi, Srbiji stavio do znanja da formalno faktički priznaje Kosovo i da Srbija, kada je riječ o Kosovu, ne može da računa na Rusiju.

Sada je Srbija došla u situaciju ili – ili, Ili će se okrenuti Evropi, ili Rusiji. Vučić je svojom dvostrukom politikom naljutio i Putina – zaključuje Azem Vllasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *